You are currently viewing Matador og citater går hånd i hånd

Matador og citater går hånd i hånd

Matador er en af de mest sete og genudsendte tv-serier på den danske sendeflade. Men hvad gør Matador så populært? Måske er det de guldkorn af citater, vi møder i serien. Vi præsenterer derfor nogle af de mest fabelagtige og mindeværdige citater fra arkivet. Både de mest kendte, som da Ingeborg Skjern udbryder: ”SYG I HOVEDET? Det er dig, der er syg i hovedet.” eller ”Fremad Misse!” af Fru Fernando Møghe. Men også de mindre kendte, såsom ”Alt det simple og grimme sniger sig ind alle vegne.”, sagt af Maude Varnæs, mens hun ligger i sin seng og tørrer sine øjne.

Et citat, der ikke har fået nok opmærksomhed, og som uden tvivl burde have sin egen citatplakat, kommer fra Doktor Hansen. I scenen, hvor de hos familien Varnæs er samlet om brætspillet Matador, korrigerer Hans Christian Varnæs Maude i at lave en fejl, og stemningen går fra at være livlig til trykket.

Og hertil lyder det fra Doktor Hansen om brætspillet: ”Der er så meget drama i Matador.” Men det er nok ikke kun brætspillet, han refererer til, for drama, det er lige netop, hvad der er i serien Matador.

Maude Varnæs, ja, hendes citatarkiv kommer vi nok ikke uden om. Hendes guldkorn kommer som perler på en snor. Og her er et par eksempler ud af mange:

  • ”Alt det simple og grimme sniger sig ind alle vegne”
  • ”Jamen Hans Christian så gør dog noget”
  • ”Jeg går i seng”
  • ”Så tag dig dog sammen Hans Christian”.

Men glem nu ikke Lærer Andersens fantastiske citat: ”Min afdøde hustru serverede aldrig kødrand. Hun kendte mine følelser for kogt fars.” eller Oberst Hackel, der også er en mand af mange gode ord. Eksempelvis hans kommentar til datteren Victoria angående hendes beklædning: ”Nå, skal det nu være moderne” samt, da han ligger i en hospitalsseng og har spist et stykke chokolade og udbryder: ”Tiltrængt! Føden her – er slap!” 

Og Fru Murermester Jessens skønne citat: ”Det er ikke fordi jeg har lyst, men jeg trænger” da hun sidder til teselskab hos Varnæs.  

Der er nok sprogblomster i Matador til at skrive en hel roman. Men med disse udpluk blev du opdateret og mindet om, at serien er værd at se, alene for dens citater. Så har du ikke set Matador, er det bare at komme i gang. Og til dig der har – gense den! For den er som en babusjkadukke, der er så mange lag. Jo flere gange du ser den, jo flere skønne citater opdager du og bliver beriget med.

God fornøjelse!

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med mit-byggeri.dk