You are currently viewing Julens tv-tradition siden 1962

Julens tv-tradition siden 1962

Julen er fyldt med traditioner, og en af dem er den årlige visning af tv-julekalendere.  Denne tradition har bestået lige siden 1962, hvor danskerne for første gang kunne følge med i et nyt afsnit fra d. 1-24. december.

Den første julekalender i danmarkshistorien er Historier fra hele verden og blev vist på DR.

Denne julekalender bestod af individuelle fortællinger. Hver udsendelse af Historier fra hele verden tog afsæt i, at dagens låge blev åbnet. Og historierne, der blev fortalt passede til billedet bag lågen. Det kunne være dukkefortællinger, realfilm eller animationsfilm. 

Og der hersker ingen tvivl om, at julekalendere har skrevet sig ind i den danske TV-historie. For der bliver stadig sendt julehistorier fra hele verden. Det er lige fra, at Nissebanden er på Grønland til Nazareth omkring år 12 i julekalenderen Jesus og Josefine.

Den dag i dag er julekalender noget anderledes, da de bygger på en ”føljeton-fortælling”. Eksempelvis som det ses i Tinka og Kongespillet. Og det blev endda en julekalender med så meget popularitet, at der fulgte en to’er, Tinka og Sjælens Spejl. Og ikke mindst blev den kendt for de eftertragtede Tinka-nissehuer samt tilhørende spillekort. Både DR og TV2 sender årligt julekalendere; der vises blandt andet genudsendelser, men jævnligt er der nye produktioner med nye historier.

Noget for en hver alder

Julekalendere er ikke kun for børn eller noget, der kan samle familien. Der er også julekalendere henvendt til voksne. Det er fortællinger, der hælder til den mere humoristiske side, såsom Jul på Vesterbro og The Julekalender. Og så er der Natholdets Julekalender, hvor øl er omdrejningspunktet. Man kan sågar købe øl-julekalenderen, og dermed drikke en ny øl sammen med Søren Rasted, Anderes Breinholt og øl-connaisseuren Carsten Berthelsen fra d. 1-24. december.

Men der er også julekalendere til de mindste, for DR Ramasjang sender hvert år en julekalender, hvor de yngste kan følge med, blandet andet Storm på Stillevinget. Og DR-Ultra sender julekalendere henvendt til 9-14-årige. Der er blevet sendt Klassens Jul og Jagten på Tidskrystallen.

Endeligt er der de julekalendere, der bliver sendt i bedste sendetid på DR og TV2.  Familiejulekalenderne. Dem hvor forældre og børn kan samles. Det er blandt andet julekalendere såsom Tinka og Kongespillet, Absalons Hemmelighed og Julehjertets Hemmelighed.

Det tyder altså på, at julekalendere er kommet til for at bestå. Og der vil være noget for store som små.

Glædelig julekalender!

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med https://horoskoper.net/