You are currently viewing Hvornår kom den første film i farver?

Hvornår kom den første film i farver?

I artiklen her kigger vi nærmere på, hvornår den første film med farver så dagens lys. 

Det er ret så imponerende og vildt, hvor meget der er sket med filmmediet, siden det officielt så dagens lys for første i 1895, hvor Lumiere-brødrenes ikoniske film havde premiere.

Lumieres film og mange af efterfølgerne betagede og fascinerede masserne, og dette til trods for, at de hverken bød på farver eller nogen lydside. 

I de første mange år af filmmediets levetid var langt de fleste film nemlig i sort og hvidt. 

På et tidspunkt kom der dog farver på størstedelen af filmene.

I det kommende afsnit dykker vi ned i, hvilken film der officielt set er blevet udråbt som den første farvefilm nogensinde. Ligeledes kigger vi på, hvornår farvefilm for alvor blev en kommerciel realitet i filmbranchen. 

Første farvefilm nogensinde

Den første film i farver, der nogensinde er lavet, står Edward Raymond Turner bag. 

I filmen, der er fra 1902, ser man tre børn, der vifter med solsikker. 

Ikke noget imponerende plot, men man skal også huske på, at dramaturgi og storytelling ikke fyldte alverden i de første film, så bare det, at filmen indeholdt andre farver end sort og hvid, var voldsomt imponerende.

I mange år troede man faktisk, at den ældste farvefilm var fra 1909. 

Edward Raymond Turners film nåede nemlig at ligge gemt 110 år i en gammel blikdåse, før den blev fundet af Det Nationale Museum for Medier i England.

Da selvsamme museum gjorde det imponerende fund, formåede de at reparere filmen, så denne kunne vises i dens tilsigtede form. 

Selvom Turners film er fra 1902, blev farvefilm først en smule udbredt i 1909, og man siger, at farvefilm først blev en kommerciel realitet i 1932 i forbindelse med, at man skiftede fra et tofarvesystem til et trefarvesystem. 

Tak til bmiberegner.dk

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med bmiberegner.dk. Vi takker mange gange for assistancen med artiklen!