You are currently viewing Hvem lavede den første film nogensinde?

Hvem lavede den første film nogensinde?

Ophavsmændene til den første film nogensinde er – officielt i hvert fald – Lumiere-brødrene. Hvornår denne havde premiere, og hvad denne viser, kan du blive klogere på i artiklen her.

Den første “rigtige” film, der nogensinde blev lavet, stod Lumiere-brødrene bag. Filmen viser en række arbejdere, der forlader deres arbejdsplads. Ja… Vi medgiver gerne, at det ikke var noget dramaturgisk mesterværk. 

Filmen fik premiere den 28. december i 1895 i Paris, men faktisk var filmen blevet vist allerede den 22. marts samme år ved et privat arrangement.

Lumiere-brødrenes film kom naturligvis ikke ud af ingenting, men stod på skuldrene af andres arbejde. Derfor kan man da også sagtens diskutere, hvorvidt brødreparret egentlig står bag den første film nogensinde.

Nogle vil kreditere Louis Le Prince, der allerede i 1888 præsterede en slags filmoptagelse i en have i bydelen Roundhay i Leeds.

Han eksperimenterede med ulige projektionsteknikker og aftalte at holde sin første offentlige fremvisning af sin film i New York i 1890. 

Desværre nåede han aldrig frem. Efter at han havde besøgt sin bror Albert i Frankrig, gik han ombord på toget fra Dijon til Paris, og herefter blev han aldrig set igen.

Hans efterladte hustru, Lizzie, mente helt indtil sin egen død, at Thomas Edison stod bag Le Princes forsvinden, da Edison og Le Prince var rivaler, og Edison – ifølge Lizzie – ønskede at skaffe Le Prince af vejen.

Lumiere-brødrenes film

Du er sikkert blevet lidt nysgerrig på Lumiere-brødrenes første film, og vi gætter på du godt kunne tænke dig at se denne. Hvad du ønsker, skal du få.

I dag er filmen på ingen måde imponerende, men dengang var publikummet blæst bagover og havde aldrig set mage. 

Man skal i den forbindelse huske på, at publikum udelukkende havde kendskab til statiske billeder, hvorfor det har været voldsomt revolutionerende med denne oplevelse, der bød på en dynamisk billedside.

Det er dog tankevækkende, hvor meget der sket med filmmediet på lidt over 100 år, og det er næppe usandsynligt, at vi allerede om 50 år kigger tilbage på nutidens film og fnyser over kvaliteten, selvom mange af os føler, at billed- og lydside ikke længere kan forbedres synderligt. 

Tak til a-kasse-guiden.dk

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med a-kasse-guiden.dk. Mange tak for hjælpen med artiklen!